Ny sterk toppturrekord

Koronastengte aktivitetstilbud får folk ut i skogen og opp på toppene. I Birkenes har det vært nesten 8.000 flere besøk på de offisielle turtoppene i år enn i fjor.

På topp 2020 - ny sterk rekord

NOE FOR ENHVER: Toppturene passer for både små og store. Utsikten fra Heimdalsknuten er upåklagelig.

– Toppturbøkene er nå samlet inn for 2020, og det ble en fantastisk ny rekord med 27.050 besøk, forteller en gledesstrålende Wenche Flaa Eieland.

– Det er veldig gledelig at toppene er så godt besøkt, og vi får mange positive  tilbakemeldinger fra folk som får flotte naturopplevelser og blir kjent med birkenesnaturen på en ny måte, legger kulturlederen til.

Koronaen får æren

At det er SÅ mange som har besøkt toppene i år skyldes nok først og fremst koronaviruset, tror hun.

– Folk har hatt mer tid og brukt naturen mer enn tidligere. Det er mange, både barn og voksne, som har levert fullt klippekort, og de er strålende fornøyde etter å ha klart alle toppene, forteller Flaa Eieland. Når en som barn har besøkt 12 og som voksen har besøkt 20 av toppene, vanker det premie i form av en flott fleecegenser påtrykt toppturlogoen. Premien får du ved å levere klippekortet i servicetorvet eller kulturkontoret på kommunehuset. Toppturhefter og klippekort får du kjøpt på  Best på Birkeland og på butikkene på Engesland og Herefoss. Det er også eget toppturprosjekt med 8 topper for barn fra 3 til 10 år. Disse premiene leveres ut på biblioteket på Birkeland.

15 år med toppturer

Det var i 2005 Birkenes kommunen etablerte toppturtilbudet som ett av flere tiltak innen folkehelse. De første årene var det kun noen få topper som var med i opplegget, men de siste årene har antallet bare øt, og i 2020 har de turglade hatt hele 21 topper å velge mellom. Noen av toppene ligger i nærmiljøet der folk bor, mens noen krever at du kjører et lite stykke med bil – eller sykler – for å finne utgangspunktet for turen.  I 2019 ble det trykt opp et nytt toppturhefte med kart og beskrivelse av alle de 21 toppene.

Stor økning i antall besøk

Med økende antall turtopper har også antall besøkende på toppene økt. De første par årene etter oppstarten i 2005 var det et par tusen besøk til sammen på de få toppene som var med i opplegget. I 2012 passerte antall besøk for første gang 10.000. Da var det nesten 13.000 signaturer i toppturbøkene som er plassert ut i postkassene på de ulike toppene. I 2017 ble det satt ny rekord med rundt 18.000 besøk. Den ble slått i fjor, da tallet var 19.370 besøk. I år ble altså også den rekorden smadret.

Skaftåsen mest besøkt

Toppen med flest besøk i 2020 var Skaftåsen like sør for Birkeland skole med 3123 besøk. På en god andreplass fulgte Spelefjell rett nordøst for Birkeland sentrum, med 2104 besøk.

Hver høst blir toppturbøkene samlet inn og antall besøk talt opp. Da blir det også trekt ut en vinner på hver topp. Trekningen for 2020 er nå foretatt og vil bli annonsert i Birkenesavisa og på plakater rundtforbi. De heldige vinnerne kan hente gevinstene sine på biblioteket på Birkeland.

Tre nye topper i 2021

Nye bøker og klippetenger er nå lagt ut igjen i postkassene. I 2021 blir tre nye topper å besøke, slik at det totale antallet offisielle turtopper er 24. De nye er Natveitåsen, Knatten og Storemyrknuten. Sistnevnte, som for øvrig er den høyeste toppen i Birkenes med 530 m.o.h., var med på toppturkartet tidligere, men ble fjernet. Nå er traseen lagt om, og turen er blitt mye mer attraktiv enn før.

Toppturtilbudet er et samarbeid mellom o-gruppa i Birkenes IL, IL Gry, Herefoss IL og Birkenes kommune (kultur og folkehelse).