Mer enn en jobb

For Silje Ottersland Østbøll er jobben som utlånsansvarlig i Sportsbua mer enn en jobb.

Silje med slalåm ski

SILJE I SPORTSBUA: Slalåmski og langrennski har naturlig nok vært blant de mest populære utlånsobjektene i vinter, men Silje har mye mer sports- og turutstyr til utlåns.

– Det er veldig gøy, og nytt for meg. Du møter hele tida nye mennesker. Du får plutselig en god grunn til å stå opp om morran, framholder Silje, der hun sitter omgitt av ski, skøyter, telt og annet sports- og friluftsutstyr i andre etasje i det som tidligere var Birkeland hotell, nå Birkeland frikirke. Det vil si, nå heter rommet Sportsbua og er en underavdeling av D Goe Selskab, Birkenes kommunes arbeidstreningsprosjekt for mennesker som sliter eller har slitt med rus og/eller psykiske utfordringer.

Fire diagnoser

Silje legger ikke skjul på at hun passer inn under den sistnevnte betegnelsen. Hun har vært fast inventar hos enhet for psykisk helse siden hun var bitteliten, og kan slå i bordet med ikke mindre enn fire diagnoser. Derfor var det en stor dag da hun kunne henge id-kortet rundt halsen, beviset på at hun nå er ansatt i Birkenes kommune. Hennes første ordentlige jobb.

– Det er nesten litt surrealistisk; å gå fra å bo i kommunal bolig og slite ganske mye psykisk til å bli ansatt, dét er spesielt, medgir Silje. Hun sender en varm takk til sjefen, prosjektleder og daglig leder for D Goe Selskab, Tyra Rachel Torp-Bangsund, og erfaringskonsluent Nils Olav Drivdal.

– De har hjulpet meg masse og er alltid der for meg når jeg trenger det.

Vært med fra starten

Silje har jobba som frivillig ved D Goe Selskab helt siden kafeen og bruktbutikken åpna dørene i november 2019. 1. mars i år ble hun ansatt i 20 prosent stilling som medarbeider ved Sportsbua.

– Hun har fra dag én tatt en naturlig ansvarsrolle her, og har hatt full kontroll over utstyr og utlån. Da vi på nyåret opplevde en voldsom økning og interesse for utlån, økte også behovet for å ansette noen til å drifte Sportsbua, forteller Tyra Rachel Torp-Bangsund. Da var det helt naturlig å spørre Silje.

– Jeg er utrolig glad for å ha Silje med på laget hos oss, og jeg er stolt av å jobbe i en kommune som er villig til  å satse på folk i nærmiljøet, understreker prosjektlederen. Hun trekker også fram enhetsleder for Ressurssenteret, Terje Bakken.

– Det var tross alt han som fikk ordnet dette.

Mer enn 450 utlånsartikler

Som sjef for Sportsbua har Silje ansvaret for utlån og drift av bua.

– Da må jeg holde orden. Vi har jo mer enn 450 artikler til utlån her, forteller hun og ramser opp ski, skøyter, telt, soveposer, leker og akebrett som noe av utvalget.

– Og så har vi pulk, legger hun til. Pulken har vært svært så ettertrakta i vinter, det samme har skiutstyret, spesielt i vinterferien. Silje har 16 par slalåmski og 10 par langrennski for utlån, og regner med at de bokstavelig talt får bein å gå på i påsken også.

Smittevern i fokus

I likhet med andre etablissementer holder Sportsbua smittevernfanen høyt i disse dager. Ingen trenger med andre ord å kvie seg for å avlegge stedet et besøk.

– Vi tar på oss munnbind til vanlig, bruker hansker når vi behandler utstyret, spriter ting litt ekstra og legger utlånt utstyr i karantene når det er levert inn, opplyser Silje. Hun legger til at alle er mer enn velkommen til å stikke innom for å låne ski, skisparkesykkel, tråsykkel – eller kanskje telt?

– Jeg håper noen vil låne telt, det hadde vært kult. Vi har to firemannstelt og to tomannstelt, soveposer og lakenposer, reklamerer hun.

– Det er bare å komme. Alle er hjertelig velkommen. Åpningstid er tirsdag og torsdag fra 14 til 17, avslutter Silje.

NB! Du finner Sportsbua ved å gå opp trappa på baksida av kafeen og bruktbutikken D Goe Selskab i sørenden av Birkeland frikirke.

Silje med id-kortet

STOLT ANSATT: Silje med beviset på at hun nå er ansatt i Birkenes kommune.