Kulturpris til en ekte svalandsgubbe

Han har vært med i styre og stell i Birkenes IL i en mannsalder og var en av stifterne av det sagnomsuste Svalandsgubben skauløp. Søndag fikk Kristian Svaland Birkenes kommunes kulturpris.

Kulturprisutdeling 2020-1

PRISVINNEREN OG UTDELERNE: Mottakeren av Birkenes kommunes kulturpris 2020, Kristian Jon Svaland, flankert av prisutdelerne, ordfører Gyro Heia (t.v.), og utvalgsleder Linda Hye. (FOTO: Birkenes kommune, kulturkontoret)

Utdelingen skjedde i Birkenesparken, på dagen da den 47. utgaven av «Gubben» skulle gått av stabelen. Den tradisjonelle fellesstarten måtte ofres på koronavirusets alter i år, men det var likevel mange som møtte fram for å løpe, og ikke minst hylle kulturprisvinneren. Den 70 år gamle ildsjelen var selv blant de som ga seg i kast med de 27 søkkblaute og knallharde kilometerne. Så er han også den ene av to som har løpt samtlige løp siden starten. Den andre er Trygve Løland som også var med på å stifte løpet i 1974.

Passende tittel

Selve prisen, som i år besto av grafikk av den anerkjente kunstneren Terje Risberg, ble delt ut av ordfører Gyro Heia og leder av Utvalg for oppvekst, helse og velferd, Linda Hye. Tittelen på kunstverket kunne knapt vært mer passende. «Tre» gjenspeiler nemlig prisvinnerens store interesse for aktivitet i skogen, både i jobb og på fritida.

Eksklusiv pris

Kristian Svaland føyer seg med dette inn i en eksklusiv rekke av personer som får kommunens anerkjennelse for å ha bidratt til at Birkenes kommune har blitt en god kommune å leve i eller har markedsført Birkenes på en positiv måte. Prisen henger svært høyt, og den som blir æren til del kan med sikkerhet vite at han eller hun har vært gjennom et så trangt nåløye at ingen skal være i tvil om at den er fortjent. Den første som fikk kulturprisen var «kulturhøvdingen» Åsmund Knutson i 1980.

Juryens begrunnelse

Dette sier juryen, altså Utvalg for oppvekst, helse og velferd, om prisvinneren:

• Han har vært politisk aktiv og vært med i kommunestyret.
  • Han har vært aktiv i Birkenes IL i mange, mange år. Vært med i hovedstyret samt i styret for gruppene friidrett, ski (langrenn) og skiskyting. Hadde sitt første verv i 1973. I skiskytterstyret har han vært med i 25 år. Like lenge har han vært trener for unge skiskytterrekrutter. Alt dette på dugnad!
  • Han har vært TD (teknisk delegert/dommer) på utallige skiskytterrenn rundt om i Norge.
  • Han har sittet i styret for Agder skiskytterkrets i mange år.
  • Han fant opp Svalandsgubben, sammen med Torfinn og Trygve Løland, i kirsebærtreeet på Svaland i 1973. Han fikk egentlig løpet oppkalt etter seg selv (uten å vite det). Har vært med i styret siden starten, og han løper selv hvert år. Han har til nå løpt «gubben» 46 (nå 47) ganger!
  • Han legger ned en stor dugnadsinnsats i dette løpet med merking av løyper, rydding med motorsag osv. Han har bl. a. laget 200-300 pilskilt i løpet av disse årene. Det bør nevnes at hvert 10. år har Kristian lagt løypa gjennom stua si på Svaland, og flere hundre løpere har løpt gjennom! Han står nå i dag på startstreken for sin 47. Svalandsgubbe!
  • Han har i mange år bidratt med kortesjenummer på 17. mai.
  • I yngre dager var Kristian blant kretsens beste utøvere i både langrenn og friidrett.
  • Kristian er en ekte dugnadsmann. Han oppsøker egentlig dugnad overalt. Han er med på dugnader i grendelaget, i idrettslaget, på museet, med rydding av turstier osv.
  • Han er et JA-menneske. Han har aldri lært å si nei! Motto: JA, DET ER GREIT DET!

Fakta om kulturprisvinneren

Navn: Kristian Jon Svaland

Født: 29.11.1949

Bosted: Svaland