En spesiell førjulsfeiring

Innhold

Birkeland sentrum og sentrum på Engesland og Herefoss skal pyntes litt ekstra i år, for å skape Julestemning når tradisjonsrike førjulsarrangementer må koronaavlyses.

Jula 2020 - forhåndsomtale

IKKE FELLESARRANGEMENT, MEN…: Det blir ingen julevandring og gang rundt juletreet på Tobias’ Jorde i år, men birkenesingene skal både få se og høre at det er adventstid i år også.

– Dette året har vært meget spesielt med mange arrangement som har vært avlyst på grunn av korona, sier kulturleder Wenche Flaa Eieland. Hun beklager at de fleste av de tradisjonsrike førjulsarrangementene, som julevandring og julegrantenning på Tobias' Jorde, Jul på Grasham, førjulskonsert i kirka, speidernes lysmesse og Birkenesamatørenes jule- og salgsutstilling også må avlyses i år. På Engesland og Herefoss vil man imidlertid prøve å få til julegrantenning, ettersom det pleier å samles færre mennesker der enn på Birkeland.

Ekstra julepynting i sentrum

For å spre litt lys og glede i denne litt triste koronatida vil Birkenes kommune og Birkenes Sparebank sørge for ekstra pynting i de tre bygdesentraene i førjulstida. Kulturlederen, ordfører Gyro Heia og Kjetil Aamlid i Birkenes Sparebank oppfordrer også alle butikker og næringsdrivende, privatpersoner, skoler og barnehager til å pynte litt ekstra.

– Bli med på å skape lys, varme og glede, lyder oppfordringen. For å skape helhet anbefaler de at alle bruker varmhvite lys, juletrær, kvister, nek, stjerner, hjerter og fakler utenfor butikker og bygg.

– Alle som driver service og næring i sentrum vil få lykter til å sette utenfor, og vi vil sette ut juletrær flere steder i sentrum, opplyser Wenche. Det skal også pyntes litt ekstra  på Tobias jorde og utenfor biblioteket på Birkeland.

Konkurranse om fineste julekreasjon

For å spore til ekstra innsats blir det utlovet en premie til den fineste julekreasjonen i sentrum, enten ute eller i vinduet.

– Vi oppfordrer barnefamilier og barnehager til å pynte juletrærne utenfor biblioteket, juletrærne som står ved bålpanna på Tobias' Jorde og de som står utenfor butikkene på Engesland og Herefoss, opplyser kulturlederen. Hun legger til:

– Vi har noen fantastiske musikkorps i bygda, og de vil også bidra til å spre juleglede ved å spille litt rundt om i sentrum i løpet av adventstida. Speiderne vil selge julenek, og det oppfordres til å støtte det fine arbeidet speiderne gjør.

Alle er positive

Flaa Eieland kan fortelle at alle som er forespurt har vært positive til å bidra. Kirkekontoret vil eksempelvis lage en egen juleutstilling i bibliotekvinduet, vaktmesterne i kommunen trår til, og flere frivillige har sagt seg villige til å bli med og pynte i sentrum den kommende uka. Herefoss utvikling, Vegusdal Ve og Vel og Birkenes næringsforum er også med og bidrar.

– Nå håper vi bare på noen kuldegrader og et lite snødryss som vil sette en spiss på det hele, sier ordfører Gyro Heia, Kjetil Aamlid i Birkenes Sparebank og kulturleder Wenche Flaa Eieland. 

 

Se oppfordringen fra ordføreren, lokalbanken og kulturlederen her:

JUL I BIRKENES 2020