Birkenes er en av Sørlandets innlandskommuner med mye flott natur. Tovdalselva et vakkert vassdrag renner gjennom kommunen og byr på fine bade og fiskeopplevelser.

Birkenes ligger i Aust-Agder, tre mil fra Kristiansand sentrum og 15 kilometer fra Lillesand, som er nærmeste by. Kjevik flyplass ligger ca. 20 minutter med bil unna kommunesenteret Birkeland, og den har daglige flyvninger innenlands og utenlands.

Birkenes kommune ligger helt vest i Aust-Agder og grenser mot Kristiansand i vest og Lillesand i sør. Kommunen dekker 674,1 kvadratkilometer. Fra flatbygdene i sør strekker Birkenes seg opp til Himmelsyna, 650 m.o.h. over havet, i nord.Birkenes Sørlandets indrefilet.

Birkenes kommune er  kjent for å være en kulturkommune med mange tilbud for kommunens innbyggere, spesielt barn og unge.

En av kommunenes største serverdigheter er Mollestadeika.

Tre km sør for Birkeland sentrum, godt merket med skilt fra rv 41, finner du Mollestadeika. Med tusen år på bakken, er det Norges tredje største tre når vi går ut ifra tykkelse og omkrets. Bare ei eik i Ullensvang og ei ved Horten er større. Eika er innhol, men den vokser fremdeles. Holet har en diameter på 1,30 m. a. Treet har seks store greiner, og krona dekker ei flate på over 200 kvadratmeter.

Det er knyttet en rekke sagn om overnaturlig voksekraft og underjordiske vetter til eika. Oldtidsfedrene våre trodde at mannen som ryddet gården fortsatte å leve som ei verneånd i gravhaugen sin. Haugen han bodde i, ble et fredhellig sted, og trærne som vokste opp på gravhaugen, ble kalt vettetre og måtte vernes om. Opp igjennom er det derfor ofret mat, melk og øl til eika. Ikke minst var det viktig å gi eika det første ølet som ble tappet av øltønna. Dersom ikke dette ble gjort, trodde folk at trivselen på gården ville bli borte, og at fattigdom og armod ville komme til å rå. Også hvis et vettetre ble skadet, trodde de det kunne komme ei ulykke over gården.
I heftet om Mollestadeika er det gjengitt åtte sagn.

Fakta om Mollestadeika:

Alder: ca. 1 000 år

Omkrets (i 50 cm høyde): 10,5 m

Tykkelse: 3,5 m

Høyde: 15 m

Trekronas diameter: 16-17 m

Trekronas omkrets: 50 m

Omkrets største grein: 2,58 m

Åpningstider Servicetorvet

Mandag og torsdag kl. 12:00 - 14:00

Tirsdag, onsdag og fredag: stengt

Sentralbord åpent 09:00 - 15:00 (juli 10:00-14:00)

Smedens kjerr 30

Birkenes kommune PB 115  4795 Birkeland

Telefon: 37 28 15 00   (Mandag - fredag kl.09.00 - 15.00, juli 10:00-14:00 )
Faks: 37 28 15 01
E-post: postmottak@birkenes.kommune.no
Org. nr: 964 965 870

Fakturaadresse

Birkenes kommune
Fakturamottak
4794 Lillesand

Fakturamottak.birkenes@struktur1.no

EHF-faktura: 9908:964965870

Organisasjonsnummer

Birkenes kommunes org.nr.:  964 965 870

Hva er eDialog?

Birkenes kommune har tatt i bruk tjenesten eDialog. Med eDialog kan du  sende oss brev og dokumenter digitalt i en sikker kanal.

Vanlig e-post regnes ikke for å være en sikker kanal og du skal ikke benytte
e-post om du skal sende oss sensitive opplysninger.

Vi oppfordrer både privatpersoner og virksomheter til å benytte eDialog til
å sende dokumenter til oss på en trygg måte.

Slik logger du inn via eDialog

• Logg inn via eDialog
  • For å bruke tjenesten, må du logge på/autensiere deg ved hjelp av ID-porten (MinID, BankID m.m)
  • Når du har logget deg inn, fyller du ut skjemaet og laster opp dokumenter du vil sende oss (pdf, png, jpeg, tiff mv.)

Slik fyller du ut skjemaet

• Velg om du er privatperson/innbygger (fødselsnummer) eller om du representerer en virksomhet (organisasjonsnummer).
  • Obligatoriske felt er merket med * (rød stjerne).
  • Tittel:  Hvilket dokument du sender og gjerne saksnummeret hvis dette er kjent.
  • Kommentar:  Gi ev. en utfyllende beskrivelse av forsendelsen din.
  • Husk å laste opp relevante vedlegg som (inntil videre) må være i PDF-format.
  • Klikk på "Send forsendelse" - forsendelsen blir kryptert og sendes direkte til vårt sak/arkivsystem.
  • Du får kvittering med referansenummer på e-post (fra svarut.ks).

Slik kan du omgjøre et dokument til PDF-format

For Word-dokument velger du "Lagre som" og deretter filtype PDF.

LibreOffice og OpenOffice har egen knapp på verktøylinja som heter "Eksporter til PDF".

• Kommunen har elektroniske skjemaer til formålet, f.eks. søknad om barnehageplass, søknad om stilling mm.
  • Henvendelsen gjelder enkle spørsmål som ikke skal journalføres hos oss, da kan du kan sende e-post til postmottak@birkenes.kommune.no

Kommunen sender ut digital post

Kommunen bruker digital post så mye som mulig.

• Posten blir sendt på en sikker måte
  • Vi sparer miljøet
  • Vi reduserer offentlige utgifter

Her kan du kan lese mer om digital post.