Søknadspliktig?
Solcelleanlegg er i utgangspunktet søknadspliktig (jf. plan- og bygningsloven § 20-1 bokstav c eller f). Dette gjelder uavhengig av om anlegget er frittliggende eller om det plasseres på hustak.
I noen tilfeller kan solceller oppføres uten søknad dersom anlegget ikke:
- Går over flere bruksenheter/brannceller.
- Endrer fasadens karakter vesentlig.
- Er plassert nærmere nabogrense enn 4 meter.
- Er i konflikt med planbestemmelser i området.
- Påvirker bærekonstruksjonen i taket.
Husk at hvis tiltaket ikke er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, er det ditt ansvar å se til at tiltaket er i tråd med andre lover og forskrifter.
Installering av solceller kan være unntatt søknadsplikt, men likevel være avhengig av dispensasjon. Eksempler som vil utløse krav om dispensasjon:
- Etablering av solenergianlegg nærmere vassdrag enn 50 meter.
- Etablering av solenergianlegg i LNF-områder i kommuneplanen, som ikke er til landbruksvirksomhet.
- Etablering av solenergianlegg i områder avsatt til bevaring i reguleringsplan/kommuneplan.
Krav om ansvarlig foretak
I utgangspunktet skal det brukes et ansvarlig foretak ved søknad om søknadspliktige solenergianlegg. Større frittstående solenergianlegg som for eksempel plasseres på terreng, er søknadspliktig med krav om ansvarlig foretak.
I noen tilfeller er anleggene likevel så små at det kan gis unntak fra kravet om ansvarlig foretak selv om solenergianlegget er søknadspliktig. Kommunen kan vurdere dette konkret dersom du ber om unntak fra kravet når du sender inn byggesøknaden.
I noen tilfeller vil etablering av solenergianlegg få betydning for brannsikkerheten, for eksempel i tilfeller der solenergianlegget etableres over flere boenheter samtidig. Det er da viktig at det benyttes et eller flere ansvarlige foretak ved søknad.
Konsesjon fra NVE
Større energianlegg kan omfattes av energiloven og krever konsesjon fra NVE.