Dispensasjon gir deg rett til å gjøre noe selv om det er i strid med krav i plan- og bygningsloven, forskrift eller arealplaner. Kommunens anledning til å gi dispensasjon følger av plan- og bygningsloven kapittel 19.
Søknad om dispensasjon kan enten sendes inn i forkant av byggesøknaden eller sammen med byggesøknaden. Husk at dersom du sender inn dispensasjonssøknaden i forkant av byggesøknaden, må dispensasjonssøknaden nabovarsles.
Vi oppfordrer til å bruke følgende skjema for søknad om dispensasjon (uavhengig av om det søkes om tillatelse med eller uten ansvarsrett). Her ligger det også veiledning om hva det kan søkes dispensasjon fra og hva dispensasjonssøknaden skal inneholde.
Skjema for dispensasjonssøknad
Hva kan det søkes dispensasjon fra?
Det kan søkes dispensasjon fra alle krav til tiltaket (det du skal bygge) som fremgår av kommune- eller reguleringsplan, plan- og bygningsloven og teknisk forskrift (TEK17), mm.
Det kan ikke gis dispensasjon for saksbehandlingsregler, dokumentkrav, tidsfrister eller bruk av ansvar (foretak).
Dispensasjonsregelen i plan- og bygningsloven gjelder ikke for bestemmelser i andre lover.
Hva skal søknad om dispensasjon inneholde?
Det er to vilkår for at du skal få dispensasjon, jf. plan- og bygningslovens § 19-2:
- Hensynet bak bestemmelsen det søkes om dispensasjon fra må ikke bli vesentlig tilsidesatt. Hensynene i lovens formålsbestemmelse, eller nasjonale eller regionale interesser, må heller ikke bli vesentlig tilsidesatt.
- Fordelene ved dispensasjon må være klart større enn ulempene etter samlet vurdering.
Begge vilkårene må være oppfylt for at dispensasjonen skal kunne gis.
Behandling av dispensasjonssøknad
Vi gjør oppmerksom på at vanskelige eller prinsipielle dispensasjoner, som en del tiltak i LNF og LNF-spredt bolig- og fritidsbebyggelse, behandles politisk i planutvalget.
En dispensasjonssøknad har en gyldighet på 3 år fra vedtaksdato (jf. plan- og bygningsloven § 21-9).