Vi lever i et av verdens tryggeste land. Likevel kan det oppstå kriser som gjør at vi som innbyggere må klare oss selv i noen dager. I hvert fall vi som er friske. De siste årene har vi i Norge opplevd pandemi og ekstreme værhendelser som har ført til ras og flom. Slike hendelser påvirker hverdagslivet til innbyggerne. Når krisen rammer, må kommunen prioritere å bruke sine ressurser på de som trenger det aller mest. Da er det viktig at du er forberedt på å kunne ta vare på deg selv og dine nærmeste. Anbefalingen er at du som innbygger bør ha dekket grunnleggende behov for å klare deg selv og eventuelt dine nærmeste i minst 72 timer (tre døgn). Se under om tips og råd til egenberedskap og hva du bør ha i eget beredskapslager hjemme.
Foto: DSB Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap
Under vil du finne informasjon om egenberedskapskampanjen, informasjonsbrosjyrer og øvelser til eget bruk og nyttige tips og råd om hvordan du kan dekke grunnleggende behov i tre døgn.
Egenberedskapskampanjen 2023: Øve!
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har gjort en undersøkelse blant befolkningen som viser at de fleste kjenner til myndighetenes råd om egenberedskap (87%)- det er bra! 2022 ble et ekstraordinært år der egenberedskap fikk enorm oppmerksomhet. Selv om mange har gjort praktiske grep for å styrke sin egenberedskap, så er det fortsatt mange som planlegger å styrke sin beredskap. Årets kampanje er rettet både mot de som har tatt praktiske grep, og de som planlegger å gjøre det. I år er hovedtemaet for kampanjen å øve.
Målet med kampanjen er å gjøre det enkelt for befolkningen å gjennomføre enkle, praktiske øvelser og forberedelser hjemme. Under finner du enkle øvelser som du kan gjennomføre alene eller med familien.
Egenberedskapøvelser
Under finner du egenberedskapsøvelser som du kan teste ut på egenhånd.
Er du forberedt hvis noe skulle skje?
Sjekk din egenberedskap
Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.
Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre døgn, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.
Dette bør alle ha hjemme:
- Drikkevann: 3 liter vann per person per døgn (til drikke og matlaging)
- Lommelykt/hodelykt med ekstra batteri
- Fyrstikker og stearinlys
- Førstehjelpsskrin og medisiner du bruker.
- Langtidsholdbar mat, f.eks. pasta, knekkebrød og hermetikk. Husk boksåpner!
- Stormkjøkken og ekstra gass
- Varme klær (huset blir fort kaldt, hvis strømmen går)
- Varme tepper/sovepose
- Kontanter (i tilfelle bank- og betalingsterminaler ikke virker)
- Verktøy: Hammer, spiker, multikniv og gaffateip til små reparasjoner i huset, hvis noe skulle bli ødelagt i ekstremvær.
- Hold varmen med alternative varmekilder (ved-, gass- eller parafinovn). En god huskeregel er 30 liter ved per døgn.
- Hold mobilen oppladet med batteridrevet mobillader (nødlader) og/eller USB-lader til sigarettenneruttak i bil.
- Brannslukker
- Radio med batteri
- Toalettsaker, håndsprit, munnbind og søppelsekker (til nødtoalett) til nødvendig hygiene.
- Det anbefales å ha jodtabletter for barn og voksne under 40 år, gravide og ammende. Kjøpes på apotek og tas etter råd fra myndighetene.
På nettsiden
www.sikkerhverdag.no finner du informasjon om hvordan du enkelt kan forebygge uhell hjemme hos deg selv og hvordan du kan bli bedre rustet til å takle litt større kriser og hendelser.