Formål
Formålet med tjenestene er at brukeren skal oppnå størst mulig grad av selvstendighet. Bistanden er individuelt tilpasset, ut fra vedtak om opplæring, vedlikehold av ferdigheter, tilsyn eller behov for omsorg/tilstedeværelse. Avlastning til pårørende.
Avlastning
Avlastning kan tildeles omsorgsgivere (pårørende) som utfører særlig tyngende omsorgsarbeid. Avlastning skal gjøre det mulig for omsorgsgivere å kunne opprettholde familierelasjoner, bevare sosiale nettverk og gi muligheter for nødvendig og regelmessig fritid og ferie. Den skal videre gi mulighet for å delta i samfunnsgoder og aktiviteter.
Avlastning kan gis i hjemmet, institusjon eller privat hjem. For barn og ungdom med utviklingshemming og/eller andre omfattende hjelpebehov har kommunen i dag en avlastningsbolig på Stoppedalsmyra.
Kommunen kan også kjøpe denne tjenesten av andre kommuner eller privat dersom det ikke er mulig å løse dette innenfor egne tjenester.
Kriterier for tildeling av tjenester
Boliger
Birkenes kommune har 16 boliger som leies ut til mennesker med utviklingshemming og/eller autismespekterforstyrrelse. Boligene har bemanning i henhold til brukers behov og vedtak. Boligene ligger sentrumsnært.
Kriterier for tildeling av tjenester
Digerhaug
På Digerhaug er det åtte leiligheter. Leilighetene er fordelt på fire tomannsboliger som ligger rundt et tun. Digerhaug har bemanning i henhold til brukerenes behov og vedtak.
Smedens Kjerr
Smedens Kjerr 50 er både adresse og navn på en bolig. Huset inneholder fire like leiligheter i tillegg til et fellesareal. Boligen har bemanning i henhold til brukerenes behov og vedtak.
Speiderjordet
Speiderjordet har 4 leiligheter som ligger i rekke i tillegg til en personalbase. Leilighetene har bemanning i henhold til brukerenes behov og vedtak.
Dagsenter
Birke dagsenter er et tilbud til hjemmeboende med psykisk utviklingshemming.
Les mer om Birke dagsenter.
Kriterier for tildeling av tjenester
Omsorgsstønad, støttekontakt, praktisk bistand og brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
Omsorgsstønad
Kommunen plikter å sørge for denne tjenesten. Det vil si at kommunen må bevilge midler til omsorgsstønad på budsjettet. På den annen side vil den enkelte omsorgsyter ikke ha noen automatisk rett på å få omsorgsstønad.
Omsorgsstønad skal gi den som har særlig tyngende omsorgsoppgaver for nære pårørende en viss kompensasjon for omsorgsarbeidet som utføres. Kommunen avgjør om omsorgsstønad er den riktige tjenesten å tilby, og hvilket nivå lønnen skal ligge på.
Kriterier for tildeling av tjenester
Støttekontakt
Støttekontakt er et tilbud til mennesker som har lite sosialt nettverk, har behov for voksenkontakt, trygghet og kontinuitet i hverdagen, og som har behov for å tilegne seg nye sosiale ferdigheter. Støttekontakten tilbyr bl.a. sosialt samvær etter behov og ledsagelse til ulike fritidsaktiviteter. Det er en forutsetning/anbefaling at timene i hovedsak benyttes utenfor eget hjem.
Tjenesten kan organiseres som et gruppetilbud eller et individuelt tilbud.
Kriterier for tildeling av tjenester
Praktisk bistand og opplæring
Kommunen har også anledning til å gi tjenesten ”praktisk bistand opplæring”. Innholdet i tjenesten er det samme som for ordinær praktisk bistand. Men ved praktisk bistand opplæring, er det brukers ansvar å gjennomføre nevnte oppgaver under veiledning og oppfølging fra kompetent personell. Målet er at brukeren skal få opparbeidet seg nødvendige ferdigheter til å utføre definerte oppgaver på selvstendig vis. Tjenesten er gratis for den som mottar hjelpen.
Kriterier for tildeling av tjenester
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
BPA er en alternativ måte å organisere tjenestene praktisk og personlig bistand på, for personer med nedsatt funksjonsevne og stort behov for bistand i dagliglivet, både i og utenfor hjemmet. Målet er å bidra til at personer med bistandsbehov får et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for funksjonsnedsettelsen.
Tjenesten BPA innebærer at brukeren selv har rollen som arbeidsleder. For å være arbeidsleder må man være i stand til å påta seg ansvar for organisering og innhold av tjenesten, som inkluderer rekruttering og veiledning av assistenter.
Det er også mulig at foreldre er arbeidsleder dersom barn har vedtak på BPA.
For å oppfylle kriteriene for tildeling av BPA må bruker være under 67 år og ha behov for personlig assistanse mere enn 25 timer pr. uke over mere enn 2 år. Helsehjelp kommer vanligvis ikke inn under BPA-ordningen.
Kriterier for tildeling av tjenester
Aktuelle lovbestemmelser
Pasient- og brukerrettighetsloven
Helse- og omsorgstjenesteloven
Informasjon fra helsedirektoratet
Serviceerklæringer
Serviceerklæring bemannet botilbud
Serviceerklæring avlastning i institusjon
Kontaktinformasjon for boveiledertjenesten
Enhetsleder: Oddbjørn Hagen
Tlf: 934 05 431
E-post: oddbjorn.hagen@birkenes.kommune.no
Teamleder Digerhag/Smedens Kjerr 50: Eva Merete Hommen
Tlf: 919 11 533
E-post: eva.merete.hommen@birkenes.kommune.no
Teamleder Speiderjordet/Stoppedalsmyra: Anne- Grethe Beisland-Neset
Tlf: 906 41 825
E-post: anne-grethe.beisland.neset@birkenes.kommune.no
Teamleder dagsenter: Sissel Markussen
Tlf: 906 95 782
E-post: sissel.markussen@birkenes.kommune.no
Saksbehandler: Cecilie Enge-Stie
Tlf: 916 30 409
E-post: cecilie.enge-stie@birkenes.kommune.no
Merkantil: Bente Topland
Tlf: 468 29 013
E-post: bente.snolos.topland@birkenes.kommune.no
Søknader
Søknadsskjema på papir sendes til Koordinerende enhet, Birkenes kommune, Postboks 115, 4795 Birkeland
eller
Elektronisk søknadsskjema (Krever innlogging via ID-porten)
Boveiledertjenesten i kommunen kan kontaktes dersom det er behov for hjelp til å søke.
Timelister
Timeliste avlaster i eget hjem