Alt gikk på skinner!

Innhold

Hele operasjonen gikk knirkefritt da Egil Flakks modell av lokomotivet og en tømmervogn fra Lillesand-Flaksvandsbanen ble flyttet fra Flakk til Tobias’ Jorde.

Togflyttinga Hovedbilde

BILDET: Kristen Flaa hadde et ivrig publikum da han heiste tømmervogna av kranbilen og gjorde togsettet på Tobias’ Jorde komplett. 

En hel barnehageavdeling og flere forbipasserende fulgte ivrig tilskuere da lokomotivet og tømmervogna ble løftet trygt på plass på lina av kranvognfører Kristen Flaa. Barna fra avdeling Sola i Hampehaugen barnehage, som fulgte hele prosessen, var veldig fornøyde da toget endelig kom på plass på skinnene. De hadde nemlig nettopp lært om Birkeland i gamle dager. Snakk om sammentreff!

Fra 1896 til 1953

Lillesand-Flaksvandsbanen gikk mellom Birkeland og Lillesand fra 1896 til 1953, og toget betydde mye for oppbyggingen av Birkeland sentrum. Toget gikk faktisk rett forbi der lokomotivmodellen står i dag. Her sto også Birkeland stasjon en kort periode etter at ildsjeler i Birkenes bygdemuseum fikk den flyttet fra sin opprinnelige plass på tomta der Birkeland Hotell står i dag.

Privat museum

For en del år siden fikk Egil Flakk laget en kopi av ett av de to lokomotivene som trafikkerte den smalspora jernbanen med blant annet tømmer, strøtorv og mennesker. Modellen har stått på Devold-gründerens private fløtermuseum på Flakk. Enkelte deler på toget er faktisk originale. Familien har nå gitt toget i gave til Birkenes kommune, og det ble politisk vedtatt i juni at toget skulle stå ved lina i sentrum.

Offisiell åpning til våren

Togsettet står på originale togskinner fra Lillesand-Flaksvandsbanen. Nå skal det bygges tak over, det skal settes opp infoskilt, og toget skal males opp. Det satses på en offisiell åpning til våren.

En aldri så liten kuriositet til slutt: Det var samme mann og bedrift som flyttet togmodellen fra KOAB mekaniske verksted til fløtermuseet da modellen var ferdig i september 2005.

Se flere bilder fra togflyttinga:

Togflyttinga 1Togflyttinga 2Togflyttinga 3Togflyttinga 4Togflyttinga 5Togflyttinga 6Togflyttinga 7Togflyttinga 8Togflyttinga 9Togflyttinga 10