Rådmannen sang for ildsjelene

Onsdagstreffet takket Kristine Foss 1

SANGHYLLEST: Rådmann Anne Stapnes synger «Himlen i min favn» for Kristine Foss og hennes gode hjelpere, med stødig pianoakkmpagnement av Servicetorvets Arnhild Brakestad.

– Hun har skapt en god sosial møteplass, og folk skal vite at dette ikke er gjort av seg sjøl. Det er et enormt arbeid som er lagt ned uke etter uke gjennom alle disse årene, sier rådmann Anne Stapnes og titter bort på Kristine Foss, ildsjelen som har stått i bresjen for de ukentlige eldretreffene på Birkeland i ikke mindre enn 34 år. Hun startet opp i 1984 etter en forespørsel fra sosialkontoret. Kristine var god til å inkludere og fikk raskt med seg flere. Tallrike er lagene og foreningene som har vært involvert i det populære eldretilbudet gjennom årene. Felles for dem alle er at de har gjort en helt uunnværlig jobb i mange år.

Populært tilbud

I begynnelsen ble onsdagstreffene holdt i lokalene hvor Hjemmetjenesten holder til i dag. Da kantina på kommunehuset sto ferdig på begynnelsen av 1990-tallet, flytta Kristine og hennes gode hjelpere tilbudet dit, og der har de vært siden. Hver onsdag har de samlet flere titalls godt voksne birkenesinger i kantina, til sosialt samvær, som oftest med litt «faglig» påfyll. Kristine har nemlig alltid vært opptatt av å formidle kunnskap og kultur så vel som kos.

Variert program

Så når de eldre har strømmet til onsdagstreffene, har de blitt traktert med foredrag og kåserier, filmframvisninger og små konserter, for å nevne noe. Pakking av julegaver for forsendelse til mennesker som ikke har det så romslig som oss nordmenn, har vært en årlig foreteelse oppunder jul, det har vært klessalg og mere til. Og så må vi ikke glemme servering av det som trolig må være verdens beste vafler, uten at vi har empirisk grunnlag for påstanden. Vår- og høstprogrammene har vært like varierte som de har vært innholdsrike. De siste åra har i tillegg ett treff i måneden vært holdt på Birkeland bedehus.

Onsdagstreff i januar

Nå er det altså slutt. Forrige onsdag ble Kristine og hennes A-lag av medhjelpere behørig takket for innsatsen av ordfører og rådmann foran en aldeles stappfull kommunekantine. Gavedrysset var stort, og mange grep mikrofonen for å takke Kristine og co.

Kommunalsjef for helse og velferd, Bente Moland Somdal, kunne opplyse at kommunen har begynt arbeidet med å finne en arvtaker til Kristine, men er ikke i mål ennå. Det som er klart er at det blir onsdagstreff tredje onsdag i januar, og da på Birkeland bedehus.

Onsdagstreffet takket Kristine Foss 2

RÅDMANNSROS: Rådmannen glemte heller ikke ildsjelene som har støttet Kristine Foss i arbeidet med onsdagstreffene. Blant dem finner vi Astrid Marie Gavlen (til høyre, nærmest kamera), Bjørg Steenslund Tøsse og Synnøve Jørgensen. Sistnevnte har vært Kristines høyre hånd siden 2005 og helt fram til i dag.

Onsdagstreffet takket Kristine Foss 3

MANGE VILLE TAKKE: Lista over personer og foreninger som ønsket å hylle Kristine Foss for 34 års innsats for de eldre i Birkenes, var lang. Petra Ånesland representerer seniorturgruppa, en av de tre foreningene som har hjulpet til med onsdagstreffene de siste åra.

Onsdagstreffet takket Kristine Foss 4

MYE FOLK: Kantina på kommunehuset var stappfull da Kristine Foss og dugnadsgjengen bak onsdagstreffene ble feiret.