Populær kulturprisvinner

Da årets vinner av Birkenes kommunes høythengende kulturpris ble forkynt, reiste et samla publikum på Tobias’ Jorde seg og klappa Kristine Foss helt opp på scenen.

Allsang og kulturprisutdeling 2018 1

POPULÆR: Kulturprisvinner Kristine Foss flankert av prisutdelerne, ordfører Anders Christiansen (t.v.) og leder av Tjenesteutvalget, Anders Snøløs Topland. Kulturleder Wenche Flaa Eieland til høyre.

Prisvinneren kunne knapt tro sine egne ører. Det kunne derimot mange blant publikum. Som tilsynelatende uslitelig ildsjel innen både lokalpolitikk og ikke minst det frivillige lag- og foreningslivet gjennom mer enn 50 år, herska det stor enighet blant publikum om at 85-åringen er en mer enn verdig vinner. En liten kuriositet er det også at hun mottok prisen på den nye utescenen som hun selv har vært med på å finansiere.

Mer heder og ære

Men det var ikke bare Kristine Foss som mottok heder og ære på kommunens tusenårssted denne varme sommerkvelden. To unge musikktalenter delte på Ungbirken, kommunens utmerkelse til «ungdom under 25 år som fremmer kulturlivet i kommunen og/eller markerer kommunen positivt utad». Vokalisten og komponisten Bjørn Olav Hartvigsen og bassisten Martin Stapnes, begge 1997-modeller, har vært aktive innen det lokale musikklivet i mange år allerede. Begge var også sentrale i årets to allsangkonserter, både formiddagens arrangement for barnehagene og skolene, og kveldens for alle. Martin som bassist i husbandet og Bjørn Olav som vokalist og korist. De hadde imidlertid ikke ventet å bli premiert med en pris for innsatsen, og viste tydelig at de satte pris på påskjønnelsen.

Hakeslepp

Det samme kan trygt sies om Fredd Nygård og Stig André Myrene. Begge fikk hakeslepp da de ble ropt fram til scenen av kulturleder Wenche Flaa Eieland for å motta Kulturblomsten, kommunens heder til «personer eller lag/organisasjoner som ved enkeltanledninger eller over tid har vist et engasjement langt utover det vanlige».

– Jeg skjønte etter hvert at det var meg hun snakka om, og da kom det nok noen tårer, innrømte Nygård etter å ha mottatt blomster, diplom og kunst for arbeidet han gjør for bygdas unge. Hver torsdag holder han garasjen åpen for mekkeglad ungdom og andre som trenger et sted å være. Tilbudet er blitt svært populært. Det samme er Birkeland Radiostyrt, klubben Myrene starta for noen år siden. Hver uke samler han 30-40 små og store som elsker radiostyrte biler og fly.

Gavmilde natteravner

Prisutdelinga fant sted mot slutten av det årlige «Allsang på jordet»-arrangementet, der publikum ble invitert til å synge, hoppe og danse. Med lærere fra Kulturskolen som både forsangere, programledere og husband ble publikum leda gjennom kjente og kjære toner som «Sommer kommer», «Hompetitten», «Idas sommervise» og selvsagt «Birkelandssangen». Sterke solonumre og freske innslag fra kulturskolebandet Blikkbåks, Birkenes bygdekor og ungdomskoret Soul Children skapte variasjon i programmet. En utdeling av frivillighetsmidler ble det også tid til, da Kari Åmlid Eriksen ig Nina Svendsen fra den nylig nedlagte Natteravn-gruppa troppa opp med sjekker til både Birkenes Speidergruppe, Birkeland Musikkorps og fritidsklubben Joker. Det var med andre ord mange som kunne gå fornøyde hjem fra tusenårsstedet denne kvelden.

Se juryens begrunnelser for tildeling av Kulturprisen, Kulturblomsten og Ungbirken 2018:

Juryens begrunnelse

Se liste over tidligere vinnere av Kulturprisen, Kulturblomsten og Ungbirken:

Tidligere prisvinnere

Flere bilder: