Marie (104) tok oppdraget

Da Birkenes sykehjem trengte veggpynt til et nytt møterom, var ikke 104 år gamle Marie Vehusheia vond å be.

Marie Vehusheia med kunstgave 1

EKSPERTMØTE: Det var to eksperter som møttes da Annemor Sundbø møtte Marie Vehusheia fredag formiddag. Begge har et langt liv i husflidens tjeneste bak seg, og begge har mottatt kulturpriser for sitt arbeid.

– Det er jo det samme for meg hva jeg vever, sier Marie, som setter seg til veven i aktivitetssenteret på kommunehuset hver dag, dersom dagsformen tillater det. Det har gjennom årene resultert i et ukjent antall veggtepper, løpere og gulvryer. Noen av dem kan ses andre steder på kommunehuset, som i kantina, der det henger et veggteppe satt sammen av fire løpere. I likhet med kunstverket i det nye møterommet på sykehjemmet, er dette vevd i mønstre og farger som illustrerer naturen i Birkenes.

Elva og heia

– Se her hvordan det glitrer i vannet i elva. Og her ser du lyngen på heia, sier May Kristin Ødegård når kunstgaven til møterommet presenteres fredag formiddag. Enhetslederen på sykehjemmet levner ingen tvil om at kunsten blir satt pris på.

– Å ha lokale kunstnere er kjempeverdifullt, så dette bildet er ekstra verdifullt for oss som jobber her, understreker hun, henvendt til den 104 år gamle kunstneren.

– At du gjorde det så raskt, er veldig imponerende, legger hun til.

Imponert ekspert

– Guri, å’flott! Et mesterverk i farger, utbryter Annemor Sundbø når hun får et eksklusivt møte med den 104 år gamle veversken etter at den offisielle presentasjonen er over. Den kjente vevfaglæreren, kulturhistorieforfatteren, fylkeskulturprisvinneren og statsstipendiaten er på Birkeland for å holde foredrag for de eldre på aktivitetssenteret, og ber spesielt om å få se Maries kunstgave.

– Hvis jeg om 35 år kan påta meg et tekstiloppdrag på samme måte, så skal jeg være fornøyd, sier den 68 år gamle tekstilkunsteksperten.

Mandag ble Marie og kunstgaven feiret med blaudis på aktivitetssenteret på kommunehuset.

Marie Vehusheia med kunstgave 2

IMPONERT: En imponert enhetsleder May Kristin Ødegård viser fargespillet i veggteppet som smykker veggen på sykehjemmets nye møterom.

Marie Vehusheia med kunstgave 3

MEDIEOPPMERKSOMHET: Marie intervjues av Birkenesavisas Truls Thonhaugen. I bakgrunnen står Marit Øyen som hjelper den 104 år gamle vevkunstneren med å sette opp renninga, og som har montert veggteppet som nå henger i det nye møterommet.