Klare for 17. mai

Innhold

Siden november har det blitt planlagt og planlagt og planlagt. Nå skal alt ligge til rette for en vellykka 17. maifeiring på Birkeland.

Hovedkomiteen for 17. mai 2019

VI ER KLARE!: Etter måneder med planlegging gleder hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland seg til å komme i gang med feiringen. Fra venstre: Geirulf Stoveland, Øystein Matre, Stig Stapnes, Gunnar Birkeland, Lene Heia, Odd Ragnar Helleland og Dag Ivar Skåre. Fotografen sitter også i hovedkomiteen. (FOTO: Bjørn Vidar Lie) 

– Birkeland er ei solid 17. maibygd, med feiende korpsmusikk og høy flaggfaktor, og det hele er basert på frivillighet. Vi har mange som fortjener takk etter en slik dag. Vi bare konstaterer at nasjonaldagen har høy status på Birkeland, og alt peker i retning av en ny, strålende feiring. Vi er klare, smiler Gunnar Birkeland. Som leder av hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland har han ledet planleggingsarbeidet, som altså har pågått siden før nyttår. Siste møte var 8. mai.

– Hovedkomiteen har gått gjennom dagsprogrammet minutt for minutt, og vi gleder oss bare til å få dagen i gang, sier hovedkomitélederen.

Premiering i folketoget

Programmet for dagen blir temmelig likt fjorårets, med noen få endringer. En av endringene er at Kortesjen tar en pause etter manglende respons i fjor, da den ble avlyst. Hovedkomiteen utfordrer i stedet lag og foreninger til å skape glede, latter og liv i folketoget. En jury vil følge med på alle aktørene i toget og plukke ut fire lag som deler en pott på 10.000 kroner; 4.000 til togets beste innslag og tre 2. premier på 2.000.

– Vi kan imidlertid ikke ha kjøretøy eller dyr i toget. Og krenkende budskap eller symboler vil ikke være tillatt, understreker Gunnar Birkeland. Premieringen vil finne sted under folkefesten i Birkeneshallen om kvelden.

Spisesteder og salgsboder

Alle de fem faste spisestedene som nå er etablert på Strøget, kommer til å ha åpne dører fra like etter at barnetoget er avsluttet på Tobias’ Jorde litt før klokka 11. De fleste serveringsstedene åpner vanligvis ikke før etter 13.00, men denne dagen åpnes altså dørene noen timer før.

– Det setter vi stor pris på, sier Gunnar Birkeland. Han forteller at hovedkomiteen også har fått henvendelser fra fem tilbydere av diverse snadder som inngår i den klassiske 17. mai-menyen, det være seg sukkerspinn, godteri, pølser, is, brus og mere til. Det betyr at det blir flere salgsboder og salgsvogner i området rundt Tobias’ Jorde, i tillegg til at Birkeland frikirke vil ha åpen kafé.

I tilfelle regn

En ukes tid før selve dagen er værmeldingene gode, selv om den varsla temperaturen foreløpig ikke kan måle seg med fjorårets.

– Men skulle dette snu og regnet sile ned over Birkeland, har vi adgang til frikirka og alle spisestedene, i tillegg til at vi setter opp nyinnkjøpte, store hagetelt på Tobias’ Jorde, forteller Gunnar Birkeland.

– Vi har nok ikke tidligere hatt så god adgang til å komme under tak i tilfelle drittvær, legger han til.