Heidundrende sykkelfest på Birkeland

Birkenesingene lot stengte veier være stengte veier og gikk mann av huse for å lage sykkelfest da Tour des Fjords-sirkuset rulla gjennom kommunen.

Tour des Fjords 1

Lenge før verdens beste syklister rulla ned Urdalen og over Mollestadbrua var hundrevis av små og store sykkelentusiaster på plass på kommunens tusenårssted Tobias Jorde. Her sørget Birkenes kommune, Birkenes idrettslag og Birkeland musikkorps for folkefest, godt hjulpet av Coop Extra, som hadde fyrt opp grillene og serverte gratis pølser, og Hennig Olsen Is, som hadde levert gratis is.

Eget heiarop

Da Sørlandets egen Dag Otto Lauritsen ankom tusenårsstedet i sin TV2-bil, ble han møtt av en syklende ordfører og en gjeng unge idrettsutøvere med Dag Otto-plakater og eget heiarop til en rørt sykkellegende. Der traff han også gamle kjente i Gunnar Høygilt, Wenche Flaa Eieland og Anders Gustav Birkeland. Høygilt, som var landslagstrener og leder for det sagnomsuste Star Kjøkken-laget på 1970-tallet, hadde rigget til en aldri så liten museumsbudsykkel, der sykkeltrøyer og andre klenodier fra storhetstida var stilt ut.

Gledelig gjensyn

Kulturleder Wenche rakk akkurat å gi TV2-profilen en klem før hun måtte tilbake til scenen for å lede arrangementet. Anders Gustav Birkeland var en lovende syklist i ungdomsåra, med blant annet juniornorgesmesterskap og norgesrekord på tempo på cv’en. At Lauritsen satte pris på gjensynet var lett å se.

Tett i tett

Da de verdensvante sykkelproffene kom susende opp Strøget, inn Nordåsveien og Grantunveien, ned Posthusbakken og opp Skolebakken, sto det tett i tett med jublende og flaggende borkiser langs løypa. Så snart sykkelstjernene hadde forduftet ut mot Tveide, ble det tromma sammen til sykkelløp for barn fra ett til 12 år. Vi overdriver ikke når vi gjetter at det må ha vært nærmere 150 små og litt større syklister som ga seg i kast med barneidrettsgruppas sykkelløyper. Og alle fikk medalje. En gedigen sykkelfest, med andre ord

Flere bilder:

Tour des Fjords 2Tour des Fjords 3Tour des Fjords 4Tour des Fjords 5Tour des Fjords 6Tour des Fjords 7