Bytt batteri på røykvarsleren nå!

Oppfordringen kommer fra Kristiansandsregionen brann og redning (KBR), som minner om at vi nå går inn i en høyrisikotid på året når det gjelder husbranner.

Røykvarsler

(ILLUSTRASJONSBILDE: Clas Ohlson)

Siden år 2000 har 63 mennesker mistet livet i brann på Agder. I perioden 2000 til 2017 var det 3959 bygningsbranner i fylket. Så langt i år har tre personer omkommet i brann på Agder. De mest brannfarlige månedene er mellom desember og mars.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Hans Arne Madsen, leder på forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning.

Koble røykvarslerne sammen

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Madsen
Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

40 000 boligkontroller

Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4.- 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

– Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Madsen

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

(Pressemelding fra KBR)