Birkelandsdagene 16.-18. august 2019

Innhold

Det er igjen tid for årets Birkelandsdager. Det blir 3 spennende dager der det skjer mye i Birkelandsområdet. Kulturdagene i Birkenes startet opp i 1992 med arrangement 3 dager til ende. Opp gjennom disse 27 årene har det vært variert og stor aktivitet i området rundt Birkeland. Flere tusen mennesker pleier å innta bygda i løpet av dagene, og vi er klare til å ønske folk velkommen igjen i 2019.

Fredag

Birkenes Speidergruppe starter dagene med stor aktivitet på Strøget fredag 16.august. Tobias jorde og deler av Strøget blir omgjort til et stort marked, og det blir flust med salgsboder, ulike aktiviteter for barn og underholdning utover ettermiddagen. Markedet åpner kl 14.

Nytt av året er at det blir flere aktiviteter for barn på jordet. Den populære vannsklia som ble brukt i Lillesand under «Sup og stup» vil legges ut på Tobias jorde så vi oppfordrer barn og unge til å ta med badetøy!  Det kommer også en oppblåsbar hinderløype. Disse aktivitetene vil være åpne fra kl 14-16.30.  Vi må  nok kanskje ta litt forbehold ifht været, men vi krysser fingrene for at været blir bra!

Kl 17 blir det gratis familieshow med sang, musikk og tryllerier ved Ivar Skippervold.

På kvelden kl 19 arrangerer Birkenes Sparebank stor gratis sommerkonsert på Tobias jorde. Denne gang er det Atle Pettersen med band som innta scenen. Tradisjonen tro har vi lokale talenter som varmer opp. Bjørn Olav Hartvigsen er i ferd med å gi ut ny singel og vil fremføre noen av sine nye låter. Martin Jensen og Nathalie Vehusheia opptrådde for første gang sammen på årets UKM og de sang og spilte så bra at de får sjansen igjen på Tobias jorde. Vi gleder oss til å oppleve de alle på jordet denne kvelden!

Ta med deg stol og naboen, og vi garanterer en flott opplevelse! Birkenes Sparebank vil også dele ut sin talentpris denne kvelden. Det pleier ofte være 2000-3000 mennesker på konserten. Om det skulle bli litt regn – kle deg godt og ta på regntøy!

Lørdag

I 1996 startet Agder Motorhistoriske klubb opp delemarked/veteranbiltreff utenfor Birkeneshallen, og dette ble raskt populært. I 1997 ble arrangementet en del av Birkelandsdagene/kulturdagene. I 1998 inngikk de samarbeid med fotballgruppa i Birkenes IL for å ta høyde for å utvikle arrangementet ytterligere. Ettersom årene gikk ble Birkeneshallen og plassen utenfor for liten. I 2005 ble arrangementet flyttet til Birkenesparken og er siden blitt der. Omfanget av arrangementet økte, og man fikk med skiskytterne også på arrangørsiden.

Det blir masse liv og røre i parken med brukt- og delemarked, veteranbilutstilling, underholdning, barneaktiviteter mm. AMK ble stiftet i 1979 og feirer 40-årsjubileum i år. Det er derfor naturlig at årets tema for veteranbilparaden blir «Biler fra 1979». Barnestands ble et populært innslag på fjorårets marked og tilbudet fortsetter i år. Barn under 12 år kan ha egen stand der de selger gamle leker, tegneserier, sportsutstyr osv. Standprisen er kun en 50-lapp! Det er mange barn som har både leker og utstyr de har vokst fra og gjerne kan selge til andre.

 

Det blir trialoppvisning ved Herefoss IL trialgruppe som nå har over 60  medlemmer og flesteparten barn og unge! Tradisjonen tro blir det også olabilløp i Sykehjemsbakken i regi av KAK.  Dette markedet er et av Sørlandets største i denne sjangeren! De siste årene har det vært over 4000 mennesker innenfor portene!

 

I år vil «Susie and the Spuds» ta turen fra Lillesand og spille under markedet. Musikken kan best karakteriseres som en blanding av folk’ n roll, americana, indie og old time. Bandet har (for enkelhetens skyld) bestemt seg for å kalle musikken sin for spudgrass. De har spilt på Birkeland før under den store bankkonserten på Tobias jorde og de er kjempepopulære! De vil opptre to ganger under lørdagens arrangement. Det vil også bli innslag fra lokale talenter.

Søndag

Stiftelsen Birkenes bygdemuseum står for avslutningen av dagene i idylliske omgivelser på museet på Grasham søndag 18. august.

Dagen starter med friluftsgudstjeneste ved Frode Eikrem og Birkenes Hornmusikk. Det vil også være barnedåp!

Etter gudstjenesten begynner selve museumsdagen, og da er temaet «potet». Det blir bla potetopptaking med hest, konkurranser der poteter inngår, og selvsagt komper på menyen.
 

I det autentiske snekkerverkstedet fra 1950-tallet kan man oppleve reimdrevne maskiner, og barna kan forsøke seg som snekkere. Det mekaniske verkstedet vil ha åpne dører. Her kan man studere motorer, maskiner, Svalandsruta og andre restaurerte kjøretøy.
I hovedhuset er det flere utstillinger som er vel verd et besøk!  

Røyk og hammerslag fra smia hører også med på en dag som denne.
Museet samarbeider med Birkenes bondelag, noe som betyr at dyr blir en viktig del av opplevelsen. Det blir «åpen gård»med bl a telemarksku og lam.
 

Museumskafeen er selvsagt åpen, og i tillegg blir det musikk, demonstrasjoner, utstillinger, salgsboder og overraskelser.

 

Disse 3 dagene samarbeider flere aktører for å lage positive opplevelser for alle. Det er: Agder Motorhistoriske klubb (AMK), Birkenes bondelag, Birkenes IL (fotball- og skiskyttergruppa), Birkenes kommune kulturkontoret,  Birkenes Menighet, Birkenes Sparebank, Birkenes Speidergruppe, Kristiansand Automobilklubb (KAK),) Stiftelsen Birkenes bygdemuseum,

Program

Birkelandsdager program

 

For mer info se gjerne https://www.facebook.com/birkelandsdager.no/