Deler ut «Demenspilla» over hele landet

Innhold

Til tross for at det ennå ikke finnes en kur mot demens, vil «Demenspilla» deles ut i hele landet på Alzheimer-dagen fredag. Kampanjen gjennomføres også i Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg.

Ved å tilby «Demenspilla» for forebygging av demens ønsker vi å få fram at risikoen for demens kan reduseres gjennom en sunn livsstil.

– Inne i esken ligger det et ark som skal imitere pakningsvedleggene og pille-brettene man får med alle vanlige legemidler, og her beskrives hvordan du kan redusere risikoen for demens. Det er budskapet vi ønsker å få fram, og som kom fra Lancet-kommisjonen i fjor, sier Kari Midtbø Kristiansen, som er daglig leder i Aldring og helse. Kampanjen gjennomføres av Aldring og helse, i samarbeid med Helsedirektoratet.

Sunn livsstil viktig

Kristiansen forklarer at Alzheimers sykdom trolig starter mer enn 20 år før endringene i hukommelse og atferd kommer til syne. Fokus på en sunn livsstil er derfor spesielt nyttig i alderen fra 40 til 75 år. Men gode vaner starter tidlig, så det viktig å legge grunnlaget tidlig for en sunn livsstil.

Forskningssjef i Aldring og helse, Geir Selbæk, som var medlem av Lancet-kommisjonen og som har forsket på demens i en årrekke, mener at en aktiv livsstil er viktig for å forebygge demens og også for å bedre livskvaliteten når man har fått sykdommen.

– Fysisk, mental og sosial aktivitet er goder vi må legge til rette for at alle får del i, sier Selbæk.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen har aktivt engasjert seg i forebygging av demens siden hun tiltrådte.

– Beveg deg, nyt god og sunn mat, delta i sosiale og kreative aktiviteter, og engasjer deg i samfunnet. Det holder deg ikke bare sunn, men gjør deg også gladere, står det å lese i pakningsvedlegget.

Hukommelsesteam

Hukommelsesteamene i mange norske kommuner (nærmere 80) vil dele ut «Demenspilla» om forebygging av demens i alle landets fylker på Alzheimerdagen.

– De vil bruke dagen til å dele ut «Demenspilla» der folk er, for eksempel ved trafikk-knutepunkter, torg og kjøpesentre, avslutter Kari Kristiansen.

Les mer om «Demenspilla» og forebygging på www.demenspilla.no

Les mer den internasjonale kampanjen her: www.sanimemorix.eu (åpen fra fredag)