14.341 toppturbesøk i 2018

Toppturbøkene er nå samlet inn for 2018, og opptelingen viser at det har vært mer enn 14.000 besøk totalt på kommunens 18 offisielle turtopper.

Toppturer 2018 1

FLOTT UTSIKT: Trim, frisk luft og naturopplevelser er blant gevinstene av en tur på en av de offisielle turtoppene. Her er utsikten sørover fra Hengeknuten som du passerer på vei til Rislåknuten.

Som turglade borkiser – og besøkende utenbygds fra – sikkert vil huske var antallet besøk på over 16.000 i fjor. Årsaken til den lille nedgangen er sannsynligvis todelt; en usedvanlig lang vinter med mye snø, kombinert med en like usedvanlig varm sommer.

Populært tilbud

Men toppturtilbudet i Birkenes er fortsatt et svært populært folkehelsetilbud, noe det har vært så å si helt fra starten i 2005. Da var det kun noen få topper som var med i opplegget. Siden har både antall topper og antall besøkende økt jevnt og trutt, til kulturleder Wenche Flaa Eielands store glede.

– Det er veldig moro at toppene er så godt besøkt! Vi får mange positive tilbakemeldinger fra folk som får flotte naturopplevelser og blir kjent med Birkenesnaturen på en ny måte, sier Wenche.

Flotte premier

Det er også mange som stikker innom Servicetorvet på kommunehuset med utfylte klippekort etter å ha besøkt alle toppene, noe som utløser en flott premie med toppturenes logo på. For barn under 12 år holder det med 12 topper. Som om ikke dette er nok, er alle som skriver seg inn i boka på en av toppene med på trekningen av ekstrapremier. Trekningen  av vinnere på de ulike toppene i 2018 er nå foretatt og vil bli annonsert. Det vil også henge en stor plakat i vinduet på biblioteket på Birkeland. Gevinstene kan også hentes på biblioteket.

To nye topper i 2019

Nye bøker og klippetenger – for 2019 – er allerede lagt ut i postkassene på de ulike toppene. De 18 offisielle turtoppene har nå fått selskap av ytterligere to topper; Brøvardheia ved Oggevatn og Lindalsknuten på Engesland. Dette er to finfine utsiktspunkter, vel verd et besøk. De to nye turene vil være operative, dvs. tilgjengelige på kart og turbeskrivelser på papir og nett, fra 1. januar 2019.

Nytt turhefte på gang

Fra 1. januar skal også et nytt turhefte, oppdatert med de siste turtoppene, være tilgjengelig i Servicetorvet på kommunehuset, på biblioteket på Birkeland, Best-stasjonen på Birkeland og på butikkene på Engesland og Herefoss. Det nye klippekortet med 20 topper kan du sikre deg allerede nå ved å stikke innom Servicetorvet på kommunehuset.

– Så nå er det bare å komme seg ut, oppfordrer Wenche. Hun minner om at det vanker t-skjorte eller fleecegenser med toppturlogo på til alle som fullfører alle toppene.

– Og husk du kan ta toppene over flere år, supplerer kulturlederen.

Folkehelsetilbudet «På topp i Birkenes» er et samarbeid mellom O-gruppa i Birkenes IL, IL Gry, Herefoss IL og Birkenes kommune v/kultur og folkehelse.

Toppturer 2018 2

NY I 2019: Vardene på Brøvardheie som er en av to nye turtopper i 2019.

Toppturer 2018 3

POSITIV UTVIKLING: Statistikken over toppturbesøk fra starten i 2005 og fram til i dag er hyggelig lesning for de som jobber med folkehelse i kommunen.