Birkenes er en av Sørlandets innlandskommuner med mye flott natur. Tovdalselva et vakkert vassdrag renner gjennom kommunen og byr på fine bade og fiskeopplevelser.

Birkenes ligger i Aust-Agder, tre mil fra Kristiansand sentrum og 15 kilometer fra Lillesand, som er nærmeste by. Kjevik flyplass ligger ca. 20 minutter med bil unna kommunesenteret Birkeland, og den har daglige flyvninger innenlands og utenlands.

Birkenes kommune ligger helt vest i Aust-Agder og grenser mot Kristiansand i vest og Lillesand i sør. Kommunen dekker 674,1 kvadratkilometer. Fra flatbygdene i sør strekker Birkenes seg opp til Himmelsyna, 650 m.o.h. over havet, i nord.Birkenes Sørlandets indrefilet.

Birkenes kommune er  kjent for å være en kulturkommune med mange tilbud for kommunens innbyggere, spesielt barn og unge.

En av kommunenes største serverdigheter er Mollestadeika.

Tre km sør for Birkeland sentrum, godt merket med skilt fra rv 41, finner du Mollestadeika. Med tusen år på bakken, er det Norges tredje største tre når vi går ut ifra tykkelse og omkrets. Bare ei eik i Ullensvang og ei ved Horten er større. Eika er innhol, men den vokser fremdeles. Holet har en diameter på 1,30 m. a. Treet har seks store greiner, og krona dekker ei flate på over 200 kvadratmeter.

Det er knyttet en rekke sagn om overnaturlig voksekraft og underjordiske vetter til eika. Oldtidsfedrene våre trodde at mannen som ryddet gården fortsatte å leve som ei verneånd i gravhaugen sin. Haugen han bodde i, ble et fredhellig sted, og trærne som vokste opp på gravhaugen, ble kalt vettetre og måtte vernes om. Opp igjennom er det derfor ofret mat, melk og øl til eika. Ikke minst var det viktig å gi eika det første ølet som ble tappet av øltønna. Dersom ikke dette ble gjort, trodde folk at trivselen på gården ville bli borte, og at fattigdom og armod ville komme til å rå. Også hvis et vettetre ble skadet, trodde de det kunne komme ei ulykke over gården.
I heftet om Mollestadeika er det gjengitt åtte sagn.

Fakta om Mollestadeika:

Alder: ca. 1 000 år

Omkrets (i 50 cm høyde): 10,5 m

Tykkelse: 3,5 m

Høyde: 15 m

Trekronas diameter: 16-17 m

Trekronas omkrets: 50 m

Omkrets største grein: 2,58 m

Mandag - fredag kl. 10:00 - 14:00 (i juli 10.00 - 13.00)

Smedens kjerr 30

Birkenes kommune PB 115  4795 Birkeland

Telefon: 37 28 15 00   (Mandag - fredag kl.09.00 - 15.00)