- Du har rett til å delta i og påvirke offentlige beslutningsprosesser
- Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at du skal bli hørt i saker som angår deg
- Du kan gi dine innspill ved starten av planarbeidet og når et planforslag er ute på høring
Hva er medvirkning?
Medvirkning i planarbeid betyr at innbyggere, organisasjoner og andre berørte parter får mulighet til å delta og påvirke beslutninger i kommunale planprosesser. Dette kan skje gjennom høringer, møter, spørreundersøkelser eller andre aktiviteter der deres meninger og innspill blir tatt med i utformingen av planer.
Medvirkning sikrer at planene tar hensyn til ulike behov, interesser og perspektiver, noe som gir bedre og mer inkluderende løsninger. Det er også en måte å sikre at planprosessen er demokratisk og åpen.
Når kan du gi innspill?
Du kan gi innspill ved disse anledningene i en planprosess:
- ved starten av planleggingen (varsel om oppstart)
- høringer
Starten av planleggingen
Når en utbygger ønsker å starte et prosjekt, må de varsle at planleggingen starter (varsel om oppstart). Alle berørte og interesserte har muligheten til å komme med innspill til planen som skal lages.
Berørte parter, naboer og andre interesserte skal varsles.
Du kan for eksempel si noe om hva planen bør tar hensyn til. Hvis du har mye lokalkunnskap, er dette nyttig for den som skal lage planen.
Innspillene tas med videre i arbeidet. Den som lager planen går gjennom dem, og vurderer hvordan man kan ta hensyn til innspillene. Merk at du ikke vil få direkte svar hvis du har sendt inn et innspill.
Høring - innspill til planforslaget
Hvis et forslag til plan blir sendt ut på høring (offentlig ettersyn), er dette din neste mulighet for å medvirke i prosessen.
Den som har laget planen sender ut forslaget på høring, slik at alle som vil kan gi sine innspill.
Reguleringsplanen må ligge ute på høring i minimum seks uker.
Hvis du er uenig i med noe i planforslaget, eller ser at ditt innspill til varsel om oppstart ikke er tatt hensyn til, kan du sende inn merknad om dette og spørre hvorfor.
Dine innspill og spørsmål, og svaret fra den som har laget planen, vil bli sendt videre til politikerne når planen skal opp til behandling. Merk at du ikke vil få direkte svar hvis du har sendt inn et innspill.
Andre saker på høring
Det finnes andre saker som kan bli sendt ut på høring, men som ikke inngår i en reguleringsplan.
Det kan være forslag til
- nye eller endrede lover og forskrifter
- hvordan forvaltningen i kommunen er organisert
- når et myndighetsområde skal endres
- utredninger
Andre medvirkningsprosesser
Ofte blir det arrangert et åpent møte om de ulike planene. De som har laget planen forteller om planforslaget, og interesserte kan stille spørsmål og komme med innspill.
I noen tilfeller arrangeres det et eget opplegg for medvirkning. Barn og unge kan for eksempel bli invitert til å tegne sitt eget planforslag, eller beboerne innenfor et planområde får være med på en spørreundersøkelse.
Hva slags innspill kan du komme med?
Har et planforslag tatt hensyn til det som er viktig for deg i ditt nærmiljø? Er det noe som er glemt, eller burde blitt håndtert annerledes?
Du avgjør selv hvor mye du vil kommentere. Du kan mene noe om en del av planen, et bestemt tema som opptar deg, eller hele planen.
Tidlig i planprosessen – ved kommuneplan, planprogram og områdereguleringer – er det lurt å peke på kvaliteter du synes bør tas vare på eller utbedres, eller dele viktig kunnskap om stedet, hvordan det brukes og oppleves, som kan være relevant for planprosessen.
Med kvaliteter mener vi for eksempel:
- grøntområder
- gang- og sykkelveier
- bygg og viktige funksjoner
- torg og møteplasser
Du kan også etterlyse ting og kvaliteter du synes mangler, eller gi beskjed om at noe er for dårlig dokumentert i plansaken.