22 år med glede i Casas Heddy

I så mange år har beboere og ansatte i Smedens Kjerr 50 reist på fellestur til samme sted på Lanzarote. Det håper de å kunne fortsette med, og grunnen er enkel: Det skaper glede!

– Det er mye arbeid og mye ansvar, men når vi ser gleden hos beboerne våre, så er det verdt det, sier Bente Eikenes. Miljøarbeideren i Smedens Kjerr 50, en av Birkenes kommunes boliger for utviklingshemmede, har vært med på alle de 14 turene til Casas Heddy på Lanzarote siden starten i 1995. De første 16 årene reiste de annethvert år, beboere og ansatte sammen. De siste seks årene er det blitt en tur i året. Nylig kom fire beboere og seks ansatte tilbake fra et 15 dagers opphold på den spanske ferieøya. Det var 15 dager med sightseeing, underholdning, bading, kafébesøk, dans og moro, og enda litt mer mer bading.

– Vi har jo med oss noen badenymfer, og vannet i bassenget holdt tjueni grader, forklarer Bente.

 

Drives av Røde Kors

Reisemålet og utgangspunktet for bussturer og annen moro var som alltid Casas Heddy, Røde Kors’ ferie- og rehabiliteringssenter i Puerto del Carmen på sørøstkysten av Lanzarote. Her har beboere og ansatte i Boveiledertjenesten i Birkenes funnet sitt andre hjem.

– Det er så trygt og godt. Det er nordisk personale, stedet har aktivitetsledere, sykepleiere og fysioterapeuter, og vi møter de samme hvert år. Personalet involverer seg i våre brukere og blir kjent med dem. Det er ikke alle steder det er sånn. En veldig deilig plass å være, der alle får være seg sjøl, skryter Bente Eikenes.

 

Karneval

Vi møter Bente og kollegene Anne Christine Arnesen og Sissel Thorkildsen i dagligstua i Smedens Kjerr 50. Laila, en av beboerne og turdeltakerne, er også tilstede. Anne Christine forteller at gjengen fra Birkenes kommune pleier å reise omtrent på samme tid hvert år. Da får de alltid med seg en feiring på Casas Heddy, enten karneval eller St. Patricks’ Day. I år ble det feiret karneval, med stor fest med uteservering og underholdning. Og gjett hvem som ble kåret til karnevalets prinsesse? Jo, det var Laila! Hun fniser beskjedent når vi spør om det var stas.

 

Koster ikke kommunen noe

«14 dager i syden på arbeidsgivers regning – dét hadde vært noe», tenker kanskje du. Så lukrativt er det imidlertid ikke.

– Alle beboerne betaler for seg selv og personalet, så dette koster ikke kommunen ei krone, forsikrer Bente. De ansatte som er med får vanlig lønn, og det er takket være velvilje fra både de som reiser og de som dekker opp vaktene hjemme på Birkeland at turene lar seg gjennomføre.

– Visst er vi heldige, men beboerne våre er også heldige. Vi yter jo litt, vi også, understreker Bente.

 

Får mye igjen

Men igjen, hun hadde ikke vært med på hver eneste Lanzarote-tur gjennom 22 år dersom det ikke hadde gitt henne noe.

– Det gir oss enormt mye å se gleden hos beboerne. De slapper av og koser seg, det er nesten som å komme heim, forteller Bente. At turen gjør noe med forholdet mellom ansatte og beboere i Smedens Kjerr 50 er det heller ingen tvil om.

– Det gjør nesten for mye, ler Anne Christine.

– I fjor var det noen i personalet der nede som trodde vi var en stor familie!

 

Takker for Lions-støtte

Turgjengen fra Smedens Kjerr 50 er vant til å dekke alle turkostnadene selv. I år søkte de imidlertid om – og fikk – støtte fra Lions Birkenes. Pengene rakk til to restaurantbesøk med mat og drikke til hele hurven og ett kafébesøk med is og cola.

–Tusen takk! Det satte vi stor pris på, sier Bente, Anne Christine og Sissel.

 

Langvarig glede

Gleden over de 15 dagene i sydens varme varer atskillig lenger enn selve turen.

– Planlegginga betyr nesten like som turen, forteller Anne Christine.

– Vi har med notisbøker der vi skriver ned ting som skjer, og når vi kommer hjem leser vi av og til i de. Da ler vi godt, supplerer Bente.

Nå lever beboere og ansatte på de gode minnene fra årets tur, men tankene har allerede begynt å vandre mot neste år. Hvis det blir noen tur, da. Ifølge Bente har nemlig Casas Heddy røde tall i regnskapet. Hun håper Røde Kors likevel velger å fortsette driften.

– Det betyr så enormt mye for beboerne våre å komme ned dit, sier hun.

 

Tekst: Bjørn Vidar Lie

Foto: Ansatte i Smedens Kjerr 50

 

BILDET: Den årlige turen til Lanzarote betyr mye for beboere og ansatte, som er som en stor familie. Årets reisefølge besto av (f.v.) Bjørn Rugsland, Anne Christine Arnesen, Sissel Thorkildsen, Kristin Egeland, Anne Rigmor Svaland, Laila Jonathanson, Kristin Aaleborg, Siri Urdalen, Bente Eikenes og Emma Hauge.

Publisert
18.04.2017
Sist endret
27.04.2017
Publisert av
_webredaktor@birkenes.kommune.no

Kontaktinformasjon

Birkenes kommune
PB 115 
4795 Birkeland 
Telefon: 37 28 15 00 
Faks: 37 28 15 01
E-post: postmottak@birkenes.kommune.no

Org. nr: 964 965 870
Åpningstider:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag 10.00 - 14.00 (13.00 i juli)
Onsdag stengt

Sentralbord: 09.00 - 15.00 alle hverdager